Grundig

Fakta och myter om tvätt som du behöver veta

Du har förmodligen tvättat helt fel, låt oss ändra på det.

Att ta hand om din tvätt kan vara en utmaning. Det finns en del myter om själva processen som kan hindra dig från att få ut det bästa av din tvättmaskin eller torktumlare. Lär du dig att tvätta rätt, så kommer du kunna spara både tid och pengar.

Hur vet du om du gör fel? Vad fungerar och vad fungerar inte? Här följer 3 fakta och 3 myter, som är bra att känna till och som kommer ge dig en bättre förståelse för din tvätt.

Faktum 1: Smutsiga kläder är ännu smutsigare än de ser ut

Kaffefläckar och ketchupstänk är bara början, dina kläder är fulla av smuts. Man uppskattar att du endast ser ca 30% av den totala smutsen, övrigt som till exempel hudavlagringar och svett är smuts du inte ser – detta avsöndrar varje dag! Så ser dina kläder smutsiga ut, tänk på hur smutsiga dom då egentligen är!

Myt 1: Mer tvättmedel = renare tvätt

Detta är det många som tror, men du borde faktiskt vara försiktig med hur mycket tvättmedel du använder. Att överdosera tvättmedel gör det svårare för maskinen att skölja ur och stannar i dina kläder. Att överdosera tvättmedel är heller inte bra för din hud, utan håll dig alltid till rekommenderad mängd, oavsett hur smutsig din tvätt är.

ProDose-teknologin I Grundigs tvättmaskiner gör att maskinen på egen hand kontrollerar mängden tvättmedel som behövs, vilket tyg eller material som skall tvättas, den känner till och med av hur smutsiga kläderna är. Allt du behöver göra är att fylla behållaren, så sköter maskinen mängden tvättmedel på egen hand dina kommande 20 tvättar.

Faktum #2: Kläder behöver tvättas ut och in

Nu när vi är mer bekanta med förhållandet mellan osynlig smuts och dina kläder – kommer detta faktum kanske som en liten överraskning. Om smuts i första hand är på insidan av våra plagg, skulle det då inte vara meningsfullt att ge insidan av kläderna mest exponering för tvättmedel? Fläckar på utsidan kommer försvinna oavsett. Det är insidan som behöver all den kärlek och uppmärksamhet den kan få.

Myt #2: Alla kläder kan kemtvättas

-Nej! Är ditt plagg märkt endast kemtvätt så bör det behandlas professionellt, men har du möjlighet så får du ett mycket bättre tvättresultat om du gör det själv. Kemtvättar använder oftast inte vatten, utan i stället kemiska lösningsmedel, vilket har en tendens att bryta ned fibrerna i tyget efter ett tag. Våga istället lita på din tvättmaskins handtvättsprogram – det blir oftast ett mycket bättre resultat.

Faktum #3: Blixtlås upp och knäpp knapparna för du tvättar

Se till att blixtlåsen är uppdragna och att knapparna är knäppta innan du tvättar. Detta gör du för att skydda övriga kläder i maskinen som annars lätt kan utsättas onödigt slitage.

Myt #3: Jeans bör tvättas regelbundet

Hur ofta man tvättar sina kläder varierar mycket från person till person, men enligt experterna så tvättas jeans i allmänhet för ofta. Jeans bör tvättas så sparsamt som möjligt, med 2-4 månaders mellanrum som en allmän vägledning. Denim är ett ganska kraftigt material, vilket kan skada andra material, så tänk på att alltid tvätta dina jeans separat.

När jeansen är rena, låt jeansprogrammet på din Grundig torktumlare avsluta jobbet. Det är utvecklat för denna typ av material, här finns även program för skjortor, fintvätt och sportkläder.

Kom ihåg att kläder är till för att användas – även dina finaste och mest ömtåliga plagg!
Genom att du lär dig mer om tvätt och även använder bra tvättmedel så kommer dina kläder hålla längre än vad de gjort tidigare. Lycka till med din kommande tvätt!

Gå till toppen