Grundig

Food For Soul

Grundig samlar världens bästa kockar för att reducera matsvinn i Rio de Janeiro

Visste ni om att en tredjedel av världens årliga livsmedelsproduktion hamnar i papperskorgen? Det är 1,3 miljarder ton av ätbar mat som slösas bort. Det är mat som kunde ha gett föda till 868 miljoner hungriga människor. I själva verket är det 4 gånger av den mängd mat som de behöver för att leva ett näringsrikt liv. Det finns en anledning till att matavfall var punkt 2 för FN: s 2030 Sustainable Development Goals.

När oron för matsvinn växer och allmänhetens kännedom om världssvälten ökar, så kan ni även vara säkra på att det finns ett ökande intresse för vad som händer med matsvinn vid stora offentliga events. Till exempel hur mycket mat tror du krävs (och eventuellt bortkastas) för att hålla tiotusentals idrottare och tränare i 2016 olympiska byar i form?

Det är vad kocken Massimo Bottura frågade sig själv när han först initierade Refettorio Gastromotiva som ligger i hjärtat av centrala Rio under spelen. Inne i det abstrakt skjulet som är inrett med urban konst, coola plywood möbler och flera Grundig apparater, tillagar Massimo och stjärnkockar från hela världen välsmakande och hälsosamma måltider från mat som annars skulle ha gått till spillo för Rios hemlösa. Även om initiativet lanserades för endast nio månader innan spelen var cafeterian uppbyggd precis i tid och lyckades skapa läckra rätter som kryddig couscous och toskansk panzanella.

Refettorio Gastromotiva följer ett liknande koncept som Bottura lanserade under världsutställningen i Milano år 2015. Förvånad och störd över potentialen för matavfall vid evenemanget, lanserade Bottura ”Reffetorio Ambrosiano” under sin ideella Food For Soul (som syftar till att främja social medvetenhet om matavfall och hunger). Efter händelserna har både Refettorio Gastromotiva och Ambrosiano fortsatt sitt goda arbete genom att servera lunch till allmänheten och använt intäkterna tillbaka till cafeterian – vilket gör det möjligt att ge näring åt de som kan mycket väl ha gått hungriga.

Från Milano till Rio och allt däremellan, är matavfall tydligen en global fråga som varje individ borde kämpa emot. Enbart i EU slösas 27 miljoner ton av ätbar mat bort varje år. På så sätt är lösningen här: kampen mot hunger genom matavfall börjar hemma.

refettorio-gastromotiva-photo-shoot-brazil-rogerio-von-kruger web 162(1)

 

refettorio-gastromotiva-photo-shoot-brazil-rogerio-von-kruger web 267(1)

 

refettorio-gastromotiva-photo-shoot-brazil-rogerio-von-kruger web 283(1)

Men, vem kommer vara din partner?

Upphörandet av hunger börjar med respekt och innovation. Det innebär inte att vi bara ska investera klokt i färska livsmedel, utan att vi ska slösa mindre. Hållbarhet handlar mer än om att konsumera mindre energi och resurser. Det handlar om att slösa mindre, och nära mer. Om du någonsin har undrat varför så många av Grundig köksmaskiner har innovationer som bevarar och skyddar din mat, så är det för att vi är fast beslutna att ta på oss en “Respektera Maten” filosofi. Vi på Grundig, tror att människor ska kunna njuta av god mat – och respektera den. Slöseri på mat och hållbarhet driver oss att utforma innovationer som säkerställer att matrester håller sig fräschare längre samtidigt som den förbrukar mindre resurser.

Vi kallar FullFresh+, VitaminCare och CustomFresh+ för “innovationer”. Om man tänker på det så är de nedfrysningshjältar. FullFresh+ funktionen håller frukt och grönsaker upp till 3 gånger längre genom att upprätthålla en konstant temperatur och hög luftfuktighet. VitaminCare förstärker detta ytterligare med sina naturliga ljusförhållanden som upprätthåller den producerade vitamin C-halten. CustomFresh + håller maten kall. Riktigt kall. I själva verket, när kylan är den viktigaste faktorn för att hålla maten fräsch tar CustomFresh+ hand om den så bra att maten håller sig fräsch 3 gånger längre än i traditionella kylskåpsförhållanden!

refettorio-gastromotiva-photo-shoot-brazil-rogerio-von-kruger web 001(2)

Dela ditt engagemang med andra!

Genom inspiration av ledare som Massimo och support från riktiga innovationer så är det upp till var och en av oss att bekämpa matsvinnet där hemma. Och sprida ordet! I en digitalt baserad social värld där spännande bilder av hela plattor av livsmedel härskar, kan vi föreställa oss vad uttal som #emptyplate hade kunnat göra. Genom att lägga upp en bild på din #emptyplate, kan du hjälpa oss att utlösa djupare tankar om vår mat och kanske starta en rörelse. En rörelse där vi respekterar mat, tycker om matavfall och gör ansträngningar för att förbättra livet för miljontals människor genom tt justera våra framtida åtgärder.

Så, ta ett foto och visa upp din #emptyplate till dina @grundignordic followers!

refettorio-gastromotiva-photo-shoot-brazil-rogerio-von-kruger web 240(2)

Gå till toppen