Grundig

Kör igång, stöka till det

Dags Att Baka För Santa Lucia Dagen

 Den 13 december samlas många av oss tillsammans med våra familjer och vänner för att fira Sankta Lucia dagen. Och vad hade Sankta Lucia dagen varit utan sina namnförklarade lussebullar? Dessa jäsiga och lagom söta bullar är utsökta, enkla att baka med barnen och blir definitivt dagens höjdpunkt. Även när små händer hjälper till går det mycket fortare.

EcoChamp

Som vi all vet kan det bli stökigt när man bakar med barnen och städningen blir överväldigande. Stora skålar täckta med klibbigt deg, kastruller belagda i mjölk, och mjölklädda slevar. Allt detta tillkommer när man bakar med dessa små. Dock ska inte en stor städning påverka beslutet ifall du ska investera tid och energi på att baka lussebullar. Grundigs All-In-Wash teknologi gör städningen till en enkel match! Med det dubbla vattentrycket man finner i många av våra modeller kan du lägga era bakningsredskap i bottenracket vid sidan av er mer ömtåliga disk som ligger i den övre korgen. All din disk, som kastrull eller stekpanna, diskas och torkas optimalt. Dessutom garanterar EcoChamp teknologin att en rätt mängd vatten,  5.5 liter – en   halv liter mindre än den näst mest effektiva modellen,  gör rent din disk!

151211_grundig_DISHWASHER_1240x649

Lussebullar

Så, tillsvidare, sätt på dig dina förkläden, sätt dit en pall så barnen når upp till diskbänken och låt oss komma igång med de perfekta lussebullarna för 2015.

Ingredienser:
175 ml mjölk
½ tsk saffranstrådar
50 g plus 1 tsk strösocker
1 påse torkad jäst
570 g mjöl
½ tsk salt
56 g osaltat mjukt smör
56 g kvarg
3 stora ägg, delade
24-28 russin

Börja med att hetta upp mjölken, saffranet och 1 tsk av sockret tillsammans på medelhög värme tills det börjar ånga. Ta bort kastrullen från plattan och rör om för att lösa upp sockret. Låt svalna tills den är varm vid beröring (ca 46°C). Strö jästen over blandningen och låt stå tills det har skummats (ca 10 min). Vispa ihop 450 g av mjölet och resten av sockret och likaså saltet i en bunke. Gör en brunn i mitten av mjölet och tillsätt mjölk, saffran, jästblandnigen tillsammans med 2 ägg, margarin och kvarg.

151117_grundig_safronbuns-video copy

Istället för att använda mixern kan du låta barnen röra om tills ingredienserna är kombinerade. Visserligen underlättar en mixer jobbet, men detta är ett roligare sätt att engagera barnen på. Och vad hade julbakning varit utan lite stök? När allt har blandats ihop till en boll, strö mjöl över en stor yta och börja knåda degen. Under tiden du knådar kan du tillsätta ytterliga en matsked mjöl åt gången. Fortsätt knåda degen tills den är lite klibbig. Forma degen till en boll och lägg in den i en stor bunke. Täck den med plastfolie och låt den jäsa i en till två timmar tills den är dubbelt så stor. Tips: Vill du göra detta recept kvällen innan? Inga problem! Lägg in degen på den mittersta hyllan i ditt Grundig kylskåp där temperaturen är stabilast. Och, oroa dig inte över irriterande lukter från dina julrester som fördärvar din deg eftersom vår ION FRESH teknologi ser till att ditt kylskåp luktar gott.

Ta bort degen från bunken när den har dubblats i storleken och placera den på den mjöliga ytan. Pressa ner den försiktigt och knåda några gånger. Dela degen i ca 65g stora bitar och forma till bollar. Kavla bollarna till 35 cm långa remsor. Därefter ska du rulla ut ändarna i motsatt riktning som bilar ett ”S” med spiraler i varje ände. Placera dem på bakplåtspapper eller en non-stick bakplåt och upprepa med resterande deg. Täck med plastfolie och lägg dem på ett varmt ställe tills degen stiger igen till sin dubbla storlek. Värm ugnen till 205°C. Knäck det resterande ägget och använd en pensel för att pensla topparna och sidorna av de råa bullarna med ägget. Lägg ett russin i mitten på varje ”S” spiral. När ugnen är uppvärmd kan bullarna gräddas i 10-11 minuter men titta till bullarna halvvägs in i tiden för att de ska få en jämn bryning. Ta ut bullarna när de är gyllenbruna och låt de svalna i fem minuter innan de äts.

Vad bakar du med din familj under jultiden? Dela med dig av dina bakverk med dina följare på Facebook.

 

Gå till toppen