Grundig

Påskmat & moderna nordiska traditioner

Fira Våren I Modern Nordisk Stil med Grundig

Påsken kommer lägligt efter vårdagsjämningen och är den perfekta anledningen till att fira våren i norden. Med lite modern hjälp av Grundig kan vi se till att de gamla påsktraditionerna gör denna påsk till den bästa någonsin.

Börja Dagen med Brunch

Som vid de flesta helgdagar är det ofta barnen som styr påsken men även oss vuxna ska få ta del av den med. Så, efter äggjakten, varför inte slå er ner till en lugn och sofistikerad brunch med kokt lax? Med majonnäs och färska örter får du ett elegant alternative till den rökta laxen samtidigt som du får näring för att klara dagens kommande aktiviteter.

Är du nervös över den petiga tillagningsprocessen? Du har inget att oroa dig över om du använder en Grundig FlexiCook eller FlexiCook+ Hob. Det finns 18 olika tillagningsnivåer på vardera vilket gör att du kan gå från kokande hett, till en små kokning, till ett utsökt resultat.

Vårt enkla recept på laxen är så enkelt att det kompenserar för den specifika tillagningen. Börja med att blanda de följande ingredienserna i en stor gryta fylld med 1,5 liter vatten, 2 tomater, 1 skalad selleri stjälk, ½ skalad lök, ½ tunt skivad citron och grov salt. Koka upp allt tillsammans. Ta ner temperaturen och låt det kokas på låg värme i 8 minuter. Lägg försiktigt in laxen i det kokande vattnet och ta ner temperaturen tills vattnet puttrar. Täck grytan och låt laxen koka i ca 5 min tills den är genomskinlig.

 

160201_grundig_march-content_HUB

Pyssla till det i Eftermiddag

Om barnen är höga på socker kan deras överskottsenergi användas till att pyssla ihop något fint till påskmiddagen. För att göra vackra och enkla bordsdekorationer behöver du endast små bruna ägg, grenar från trädgården, ett band och en vas.

Börja med att blåsa ut äggens innehåll. Och om du har äldre barn kan de säkerligen hjälpa er med denna uppgift då det kan bli tungts för de små. Ta en knappnål och gör ett hål i äggens båda ändor. För därefter nålen igenom ägget för att blanda äggens innehåll. Sätt in ett sugrör i ett hål och blås ut äggets innehåll i en skål. Kör kallt vatten genom äggskalet, och upprepa med resterande ägg. Lägg in äggen i Grundig GEKW 47000 B Microwave Oven i15-30 sekunder för att torka skalen ordentligt.

Nästa steg är att hänga upp äggen i grenarna. Klipp banden i 30 cm långa bitar. Vik dem i mitten på längden, och kör den vikta ändan genom äggets nedre hål och ut via topphålet så att en jämn mängd sticker ut från var sida av ägget. Knyt en knut i underdelen för att bandet ska fästa sig ordentligt och täcka hålet. Placera grenarna i vasen och lägg in stenar för att hålla dem på plats. Använd därefter ert konstnärliga sinne (eller kanske inte så konstnärliga) för att fästa äggen på grenarna.

Avsluta med en Välförtjänad Festmåltid

Oavsett vart ni än är och hur familjen håller igång sina påsktraditioner så finns det inget som slår en ugnsbakad lamm ben. Smaksatt med läckra kryddor, ugnsbakad till köttet är mörkt på utsidan och mör på insidan, blir detta en vacker skönhet.

Ingredienser:
2 kg lamm ben
4 vitlöksklyftor
4 kvistar av färskrosmarin (hackat)
1 citron, riven och pressad
salt och peppar efter smak

160201_grundig_march-content_Lamp_1

Tips från Slaktaren! En lammstek bör endast lagras i max fem dagar innan den tillagas. Förvara den i Super Fresh Zone Grundig Freestanding Combi kylskåp för att köttet ska bevara sin optimala färskhet. Köttet måste vara mellan 0°-3°C som är strax over fryspunkten. Ta ut lammet från kylskåpet en timme innan tillagningen. Värm ugnen till 210ºC när köttet har rumstemperatur. Skär diagonala streck med en vass kniv över hela köttet som går en riktning och sedan en annan för att slutresultatet ska se ut som ett rutmönster. Mixa därefter den pressade vitlöken tillsammans med rosmarin, olivolja, citronskal, citronsaft, och salt och peppar i en skål tills det har blivit en smet. Blanda in lammet i smeten och var säkra på att smeten hamnar i de skurna groparna. Använd all smet. Lägg lammet på ett ugnsgaller och sedan på en långpanna. Låt den stekas i ugnen i 30 minuter. Ta ner ugnstemperaturen till 190ºC och låt det stekas i ytterligare 40 minuter. Ta ut lammet från ugnen, lägg den på en skärbräda och linda in den i folie. Låt den stå i minst 30 minuten innan man skär den och serverar den med rostad potatis, couscous och spenat sallad.

Tips från en Hemma Kock! Om du inte har långpanna där hemma, kan du alltid använda rotfrukter som morötter, palsternacka, fänkål och lök för att skapa ett tillfälligt men gott alternativ. Inte nog med att de gör det möjligt för ugnens värme att cirkulera runt hela steken utan de är underbart goda till steken. Rör om grönsakerna när lammet är klart och ta in de en stund till i ugnen tills de har fått en gyllenbrun färg.

Vad har din familj för påsktraditioner? Dela med dig av dina fans på vår Facebook-sida.

Gå till toppen